Dieta bezglutenowa jest wybierana coraz częściej nie tylko przez osoby mające nietolerancję na gluten, ale także i te, które chcą odżywiać się zdrowiej. Dzięki wyeliminowaniu produktów bezglutenowych można także znacznie urozmaicić swoją dietę i poznawać nowe smaki.

Podstawową zasadą w diecie bezglutenowej jest wykluczenie z jadłospisu glutenu. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień, orkisz, owies. Wobec tego diety bezglutenowe przede wszystkim wykorzystują produkty przygotowywane z mąki kukurydzianej, gryczanej, sojowej, ryżowej, amarantusa, komosy ryżowej czy prosa, ponieważ zboża te nie mają glutenu. To powoduje, że diety te wcale nie są nudne i pozwalają na przygotowywanie wyśmienitych dań.

Dzisiaj diety bezglutenowe widoczne są również coraz częściej w punktach gastronomicznych, aby zapewnić osobom unikającym glutenu dostęp do pysznych i bezpiecznych dla nich dań. Właśnie dlatego w naszym bistro również przygotowaliśmy dla naszych gości szeroką gamę propozycji bezglutenowych. Wykorzystujemy wyłącznie starannie wyselekcjonowane składniki i dbamy o to, aby nasze dania bezglutenowe były całkowicie wolne od glutenu.

Zachęcamy do sprawdzenia naszego menu w ramach diety bezglutenowej!