Posiłek w trakcie pracy. Przepis na udany lunch

Idąc wzorem zachodu, coraz bardziej doceniamy wagę przerwy w pracy i związanej z tym regularności posiłków. Dokładnie chodzi o lunch, który w naszej kulturze można dokładnie przetłumaczyć, jako drugie śniadanie lub wczesny obiad. Pełnowartościowy posiłek w przerwie od pracy, zjedzony bez pośpiechu z pewnością jest lepszy dla naszego zdrowia niżeli wszelkie szybkie, często słodkie i niekoniecznie zdrowe przekąski. Lunch można przygotować samodzielnie, ale można go też kupić. Jest to posiłek spożywany w okolicy południa, w tym właśnie czasie wiele knajpek i restauracji oferuje specjalne menu, z którego każdy wybierze coś dla siebie. Może więc warto rozejrzeć się, co znajduje się w okolicy naszego miejsca pracy.

Przepis na udany lunch?

lunch w pracyPrzede wszystkim rewelacyjny smak, ale w tej kwestii każdy szuka czegoś innego. Dla niektórych idealnym lunchem będzie sałatka, a dla innych mięsne burrito. Wiele zależy więc od naszych nawyków żywieniowych i przekonań. Jeśli szukamy miejsca, w którym będziemy jadać większą grupą z pracy warto szukać bistro oferującego urozmaicone menu. Podobnie jeśli jako pracodawcy szukamy cateringu w bistro, które będzie każdego dnia, zgodnie z zamówieniami dostarczać posiłki dla pracowników – również takie praktyki są coraz powszechniejsze w wielu firmach. Z pewnością mają wpływ na wydajność i nawiązywanie lepszych relacji.

Dlaczego posiłek w czasie pracy jest tak ważny?

Nasze mięśnie, w tym również mózg potrzebują „paliwa” - oznacza to, że musimy jeść, aby wydajnie pracować. Niezdrowe odżywianie i stawianie na szybkie przekąski, brak regularności to atak na własną pracę, gdyż z pewnością będziemy mniej skuteczni, mogą pogorszyć się wyniki, a dodatkowo wcześniej czy później odczujemy brak troski o własne zdrowie. Jeśli znajdziemy odpowiednie bistro, w którym codziennie w czasie przerwy zjemy pożywny i świeży posiłek, z pewnością szybko odczujemy wyraźną poprawę na wielu płaszczyznach, zarówno zawodowej, jak i zdrowotnej.